Saturday 18 April 2015

Resepi Brownies yang Crunchy dan Marvelous

Assalamualaikum...

Hai uolss, aktiviti aku pada hujung minggu lepas adalah membuat brownies coklat yang superb delicious dan very crunchy. Resepi ni diambil dari blog juga dan diolah sendiri mengikut citarasa aku sendiri.

Bahan-bahan

1. 250gm butter
2. 400gm coklat masakan (Coklat susu beryls)

-- Cairkan butter dan coklat masakan dengan kaedah double boiler

3. 90gm tepung
4. 50gm serbuk koko
5. 100gm kacang badam hancur--dipanggang

--Ayak tepung bersama serbuk koko, dan campur dengan badam

6. 5 biji telur (saiz A)
7. 1 sudu teh esen vanilla
8. 190gm gula perang

--Panaskan oven pada suhu 160 darjah celcius
--Pukul telur, esen vanilla dan gula perang
--Tuangkan adunan coklat dan  butter ke dalam adunan telur, dan kacau rata.
--Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan
--Kacau adunan dengan spatula menggunakan kaup balik dengan cepat.
--Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan
--Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 45 minit

** Aku tambah satu sudu kecil serbuk penaik. Sebenarnya tak ada dalam resepi, letak untuk biar brownies ni naik denagn gebu.



Sebelum dimasukkan ke dalam oven. Adunan memang pekat dan perlu dikacau dengan cepat setelah semua bahan telah dicampur.


Inilah rupa dia selepas diletakkan dengan coklat ganache di atasnya. Memang crunchy dan sedap setelah dibiarkan sejuk di dalam peti ais. 


No comments:

Post a Comment